August 7, 2009

Basilikan leikkaus

Poistin viidestä basilikasta yhden joka jäi paljon pienemmäksi kuin muut ja maistoin tietty välittömästi ;). Maku oli todella vahva ja mausteinen, joten päätin etten sittenkään odota niiden kukintaa. Jääkaapissa on nyt tuoretta basilikaa joksikin aikaa :D isoa satoa antavat vaikka on vasta eka latvonta.

Perinteisesti basilika latvotaan toisesta lehtiparistaan ja siitä eteenpäin aina seuraavasta lehtiparista. Eli juuri niin kuin etummaiset basilikat on kuvassa latvottu. Selitystä mullanpinnasta ylöspäin;
Ensin tulee pikkuiset sirkkalehdet jotka on yhä sitkeästi kiinni (ne saattavat tippuakin ja se on ihan ok), sitten tulee ensimmäinen lehtipari ja sitten toinen lehtipari. Toisen lehtiparin jälkeen pari senttiä ylöspäin varsi on saksittu poikki. Lehtihangoista kasvaa uusia varsia ja latvoja jotka sitten kasvettuaan taas leikataan. Sato siis lopultakin moninkertaistuu. Aivan pakko basilikaa ei ole katkaista ekaa kertaa vasta toisesta lehtiparista. Ruukun toisella puolen ihan vähän hitaammin kasvavat basilikat latvoin ekan lehtiparin jälkeen, kun kunnollista kasvua toisen lehtiparin hangoista ei näyttänyt tulevan vielä aikoihin.



Lehtihangoista kasvavat pienet varret eivät yleensä kasva isoiksi ilman latvontaa ennen kuin basilika on kukkinut kunnolla, mutta kunnollisen kukinnan jälkeen se saattaa myös jäädä kasvattamatta haarojaan isoiksi, koska johan kukinta onnistui ja siemeniä on tulossa. Basilika, ja muutkin nopeat lehtiyrtit, kannattaa siis latvoa aina viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäiset kukat avautuvat, ettei siementuotanto tyrehdytä kasvua.

Muita juttuja sitten vielä. Laventeli availee vihdoin kukkiaan ja ne ovatkin ihka ekat kukat ihka omalla parvekkeella ever :) On se vaan suloinen :D Raaskinkohan missään vaiheessa sitä katkoa tarpeisiini.


Oregano suikertelee huomattavasti enemmän nyt kuin koskaan ennen ja nippasin niistäkin puolesta puolet pois ja jätin lput suikertamaan vielä. Saa nähä mitä ne meinaa latvomisestaan. Joskus taas lisää. Nyt on alipainetta ja aika väsynyt olo.

No comments:

Post a Comment