August 9, 2009

Yrtit parvekkeelle



Käytiin eilen nurtsilla lokoamassa ja Vala kävi myös pinkomassa joka suuntaan sydämensä kyllyydestä. Vieressäni oleva valkoinen läntti on paperipussi jonne leikkelin saksilla nurmikkoa talteen, että saan vihdoin sen kaavailemani ruohosilppukatteen kasvatuksilleni. Sen jälkeen operaatio hiekkapuhallus keskiyön jälkeen hiekkalaatikolle ja tykötarpeet kunnon ruukkukatteisiin oli valmiina.


Tässä olen juuri lisännyt hiekkaa noin puoli senttiä (ihan vähän vähempikin riittäisi mutta kun sitä hiekkaa nyt kerta on niin laitoin kunnolla). Hiekkaa on taimilla riittävästi kun sitä on selkeä kerros ja kylvösten päällä riittävästi kun sitä on nipin napin kerros. Hiekka estää mullan homehtumista ja orgaanisten katteiden mädäntymistä/homehtumista tehokkaasti.


Sitten noin sentin kerros ruohosilppua pinnalle ja tosi varovainen ja hidas kastelu joka puolelta, että kaikki ruoho saa vähän vettä osakseen. Sitten kun se siitä vähän kuivuu ja painuu niin voi kastella huolettomammin. Silppuilin ulkoa saksimaani nurmea ämpärissä koneen äärellä saksilla. Jokunen hetkihän siinä menee, mutta silppu riittää sitten syksyyn asti kun sen vasta nyt kerää. Vähemmän laiska ihminen olisi nyt lisäämässä jo kesän toista kerrosta ;) Puutarhakasveille ruohokate käy ihan yhtälailla, kunhan muistaa että puuvartisten kasvien tarvitsee talvehtia ja niille ruohosilppua ei pidä liikaa antaa ja vain ihan ekoista ruohonleikkuujätteistä. Typpi haittaa tuleentumista ja tuleentumaton kasvi paleltuu talvella kuoliaaksi. Ruohosilppu on siis samaan aikaan kosteutta pidättävä kate ja typpilannoite (kastelu aina päältä, että typpi pääsee maatuvasta ruohosta multaan). Tuplahyöty.



Ajattelin uskaltaa jättää oreganon, timjamin ja persiljan ulos minikasvariin. Mikään yöhalla niitä ei enää voi viedä :D mutta paahde saattaa olla pikkiriikkiselle timjamille ehkä liikaa.. tosin.. ihan yhtälailla ikkunallekin paahtaa. Parvekkeella on sentään vähän viilempi yölämpötila. Uskon ja toivon että ihkauusien katteidensa kanssa ne selviävät tuossa ihan hyvin.

Siinä samalla ruokkosin vähän taas ruohosipulia ja pikkuisen laventeliakin. Laventelissa oli muutama pienempi kuivunut oksa jotka leikkasin kokonaan pois ja yhdessäkohtaa vähän turhan tiheää, joten raaskin harventaa siitä vähän satoa.

Satoa ruohosipulista ja laventelista. Perkuu- ja siistimisjätteet on hyvä laittaa touhutessaan vaikka vanhaan tyhjään ruukkuun. Ikivanhat hangen alta löydetyt ja saamani ruosteiset sekatöörit toimii yhä moitteetta. Voisi kai tuon ruosteen tuosta hinkata joku vuosi poiskin, mutta se laiskuus.. se laiskuus :D


Tälle jäi hylly näyttämään ruokkoamisen jälkeen. Tuoleilla oli blokattava hyllykkö nyt kun luukku on auki. Vala meinaan meni heti ekan tilaisuuden tullen laiduntamaan pari lehteä persiljasta X)


Riivityt laventelit talouspaperin päällä menossa jääkaapin päällä olevaan kaappiin kuivumaan. Joskus ehkä saan sen hyötykasvikuivurin hankittua ja sitten on ihana lelu pitkäksi aikaa <3


Ikkunalle jäi tilaa! mitähän siihen seuraavaksi tunkisi :D josko pitäisi taas vähän versottaa hernettä ja auringonkukkaa :D Ehkä.. ehkä..

No comments:

Post a Comment