August 13, 2009

Laventeli ö.ö


Tänään raaskin vihdoin saksia kukkavarret laventelistani ja toivon että se vielä kerkeää lisääkin niitä kasvattamaan. oikeastihan ne pitäisi leikata silloin, kun kukinto on puoliksi kukassa (eli loput on vielä nupullaan), mutta enhän mi raaski :D Saavat luvan toimia pieniin kosmeettisiin hömpötyksiini näinkin. Kuvassa edelliset, lähinnä lehtisatoa, jo kuivuneet lasipurkissa ja uutta riivittävänä samalle talouspaperille.

Tämä alkaa jo näyttämään ihan oikealta laventelisadolta.

August 9, 2009

Yrtit parvekkeelle



Käytiin eilen nurtsilla lokoamassa ja Vala kävi myös pinkomassa joka suuntaan sydämensä kyllyydestä. Vieressäni oleva valkoinen läntti on paperipussi jonne leikkelin saksilla nurmikkoa talteen, että saan vihdoin sen kaavailemani ruohosilppukatteen kasvatuksilleni. Sen jälkeen operaatio hiekkapuhallus keskiyön jälkeen hiekkalaatikolle ja tykötarpeet kunnon ruukkukatteisiin oli valmiina.


Tässä olen juuri lisännyt hiekkaa noin puoli senttiä (ihan vähän vähempikin riittäisi mutta kun sitä hiekkaa nyt kerta on niin laitoin kunnolla). Hiekkaa on taimilla riittävästi kun sitä on selkeä kerros ja kylvösten päällä riittävästi kun sitä on nipin napin kerros. Hiekka estää mullan homehtumista ja orgaanisten katteiden mädäntymistä/homehtumista tehokkaasti.


Sitten noin sentin kerros ruohosilppua pinnalle ja tosi varovainen ja hidas kastelu joka puolelta, että kaikki ruoho saa vähän vettä osakseen. Sitten kun se siitä vähän kuivuu ja painuu niin voi kastella huolettomammin. Silppuilin ulkoa saksimaani nurmea ämpärissä koneen äärellä saksilla. Jokunen hetkihän siinä menee, mutta silppu riittää sitten syksyyn asti kun sen vasta nyt kerää. Vähemmän laiska ihminen olisi nyt lisäämässä jo kesän toista kerrosta ;) Puutarhakasveille ruohokate käy ihan yhtälailla, kunhan muistaa että puuvartisten kasvien tarvitsee talvehtia ja niille ruohosilppua ei pidä liikaa antaa ja vain ihan ekoista ruohonleikkuujätteistä. Typpi haittaa tuleentumista ja tuleentumaton kasvi paleltuu talvella kuoliaaksi. Ruohosilppu on siis samaan aikaan kosteutta pidättävä kate ja typpilannoite (kastelu aina päältä, että typpi pääsee maatuvasta ruohosta multaan). Tuplahyöty.



Ajattelin uskaltaa jättää oreganon, timjamin ja persiljan ulos minikasvariin. Mikään yöhalla niitä ei enää voi viedä :D mutta paahde saattaa olla pikkiriikkiselle timjamille ehkä liikaa.. tosin.. ihan yhtälailla ikkunallekin paahtaa. Parvekkeella on sentään vähän viilempi yölämpötila. Uskon ja toivon että ihkauusien katteidensa kanssa ne selviävät tuossa ihan hyvin.

Siinä samalla ruokkosin vähän taas ruohosipulia ja pikkuisen laventeliakin. Laventelissa oli muutama pienempi kuivunut oksa jotka leikkasin kokonaan pois ja yhdessäkohtaa vähän turhan tiheää, joten raaskin harventaa siitä vähän satoa.

Satoa ruohosipulista ja laventelista. Perkuu- ja siistimisjätteet on hyvä laittaa touhutessaan vaikka vanhaan tyhjään ruukkuun. Ikivanhat hangen alta löydetyt ja saamani ruosteiset sekatöörit toimii yhä moitteetta. Voisi kai tuon ruosteen tuosta hinkata joku vuosi poiskin, mutta se laiskuus.. se laiskuus :D


Tälle jäi hylly näyttämään ruokkoamisen jälkeen. Tuoleilla oli blokattava hyllykkö nyt kun luukku on auki. Vala meinaan meni heti ekan tilaisuuden tullen laiduntamaan pari lehteä persiljasta X)


Riivityt laventelit talouspaperin päällä menossa jääkaapin päällä olevaan kaappiin kuivumaan. Joskus ehkä saan sen hyötykasvikuivurin hankittua ja sitten on ihana lelu pitkäksi aikaa <3


Ikkunalle jäi tilaa! mitähän siihen seuraavaksi tunkisi :D josko pitäisi taas vähän versottaa hernettä ja auringonkukkaa :D Ehkä.. ehkä..

August 7, 2009

Basilikan leikkaus

Poistin viidestä basilikasta yhden joka jäi paljon pienemmäksi kuin muut ja maistoin tietty välittömästi ;). Maku oli todella vahva ja mausteinen, joten päätin etten sittenkään odota niiden kukintaa. Jääkaapissa on nyt tuoretta basilikaa joksikin aikaa :D isoa satoa antavat vaikka on vasta eka latvonta.

Perinteisesti basilika latvotaan toisesta lehtiparistaan ja siitä eteenpäin aina seuraavasta lehtiparista. Eli juuri niin kuin etummaiset basilikat on kuvassa latvottu. Selitystä mullanpinnasta ylöspäin;
Ensin tulee pikkuiset sirkkalehdet jotka on yhä sitkeästi kiinni (ne saattavat tippuakin ja se on ihan ok), sitten tulee ensimmäinen lehtipari ja sitten toinen lehtipari. Toisen lehtiparin jälkeen pari senttiä ylöspäin varsi on saksittu poikki. Lehtihangoista kasvaa uusia varsia ja latvoja jotka sitten kasvettuaan taas leikataan. Sato siis lopultakin moninkertaistuu. Aivan pakko basilikaa ei ole katkaista ekaa kertaa vasta toisesta lehtiparista. Ruukun toisella puolen ihan vähän hitaammin kasvavat basilikat latvoin ekan lehtiparin jälkeen, kun kunnollista kasvua toisen lehtiparin hangoista ei näyttänyt tulevan vielä aikoihin.



Lehtihangoista kasvavat pienet varret eivät yleensä kasva isoiksi ilman latvontaa ennen kuin basilika on kukkinut kunnolla, mutta kunnollisen kukinnan jälkeen se saattaa myös jäädä kasvattamatta haarojaan isoiksi, koska johan kukinta onnistui ja siemeniä on tulossa. Basilika, ja muutkin nopeat lehtiyrtit, kannattaa siis latvoa aina viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäiset kukat avautuvat, ettei siementuotanto tyrehdytä kasvua.

Muita juttuja sitten vielä. Laventeli availee vihdoin kukkiaan ja ne ovatkin ihka ekat kukat ihka omalla parvekkeella ever :) On se vaan suloinen :D Raaskinkohan missään vaiheessa sitä katkoa tarpeisiini.


Oregano suikertelee huomattavasti enemmän nyt kuin koskaan ennen ja nippasin niistäkin puolesta puolet pois ja jätin lput suikertamaan vielä. Saa nähä mitä ne meinaa latvomisestaan. Joskus taas lisää. Nyt on alipainetta ja aika väsynyt olo.